Miten ATK-taidot/IT-osaaminen tulee esittää ansioluettelossa? Monelle tämä aiheuttaa päänvaivaa. Olemme koonneet muutamia yleisiä kysymyksiä aiheeseen liittyen.
Miten laajalti esitän ATK-taitoni CV:ssäni?
Vastaus riippuu jokseenkin siitä, minkälaisissa työtehtävissä työskentelet.
On selvää, että IT-alalla työskentelevien tulee kuvata IT-osaaminen CV:ssä tarkemmin, kuin esimerkiksi kukkakaupassa työskentelevien.
Kuitenkin lähes joka alalla jonkin tasoisesta IT-järjestelmien tai tietoteknisten laitteiden osaamisesta on jotain hyötyä. ATK-osaaminen on standardiosa ansioluettelossa, ja hyvästä syystä.
Rekrytoijat saattavat myös käyttää jotain tiettyä tietoteknistä taitoa hakusanana etsiessään kandidaatteja haastatteluun, joten haluat varmistaa näkyvyytesi tuossa listassa!
Tee näin:
- Ryhmittele osaaminen, esimerkiksi: järjestelmät, ohjelmistot/sovellukset, sosiaalinen media, jne. Tämä säästää tilaa ja luo selkeämmän rakenteen.
- Lisää mieluiten jokaiseen osaamiseen arvio taitotasosta. Tämä voidaan esittää sanallisesti (esimerkiksi asteikolla Erinomainen, Hyvä, Tyydyttävä, Peruseet) tai visuaalisesti esimerkiksi pykäläasteikolla. Voit myös antaa esimerkkejä, jotka auttavat hahmottamaan osaamisen laajuutta (esim: Excel - Erinomainen - Makrot ja pivot-taulukot)
- Esitä ainoastaan haettavan työtehtävän kannalta relevantti osaaminen. Lue työpaikkailmoitus huolella, ja poimi esitettäviä asioita ansioluetteloosi sitä kautta.
Vältä tätä:
- Pitkä lista kaikista eri järjestelmistä ja ohjelmista, joita olet elämäsi aikana käyttänyt. Älä esitä CV:ssä sellaista tietoa, mikä ei ole olennaista haettavan työtehtävän kannalta.
- Mikäli jo työhistoriastasi tai ammattinimikkeestäsi voi päätellä, että olet edistynyt käyttäjä, älä listaa perusohjelmistoja turhaan, vaan keskity erityisosaamiseesi.
- Liioiteltua osaamisen tasoa. Ole rehellinen.
- Organisaation sisäisen jargonin käyttöä. Mikäli aiemmissa organisaatioissasi on ollut käytössä niille räätälöityjä järjestelmiä, kuvaile niitä yleisiä käsitteitä käyttäen sen sijaan että käyttäisit niiden kutsumanimiä.
Missä kohtaa ja miten esittäisin sosiaalisen median (some) osaamiseni CV:ssä?
Sosiaalinen media on nykyään yhä tärkeämpää monessa eri ammatissa. Kaikissa ammateissa sitä ei kuitenkaan tarvita.
Lisää sosiaalisen median osaaminen taitoihisi vain niiltä osin kun se on relevanttia haettavan työtehtävän kannalta. Sosiaalisen median osaamisen voi hyvin sovittaa samaan osioon kuin IT-osaamisen (voit luoda sille alaryhmän tähän osioon), tosin mikäli iso osa työstäsi liittyy sosiaaliseen mediaan voit harkita somen erottamista kokonaan omaksi osakseen.
Tee näin:
- Mainitse vain haettavan työtehtävän kannalta olennainen some-osaaminen.
- Esittele sosiaalisen median osaaminen samassa osiossa kuin IT (ATK)-taidot, ellet työskentele vahvasti somessa, jolloin saatat haluta erottaa sen omaksi osiokseen.
- Koita olla spesifi: tarkenna lyhyellä maininnalla, miltä alueilta sinulta on kokemusta kussakin mediassa. Esimerkiksi: Facebook-sivun ylläpito ja artikkelien julkaiseminen, asiakaspalvelu Instagramin ja Facebookin kautta, Hootsuite/Buffer -sovelluksien käyttö artikkelien julkaisussa, jne.
Vältä tätä:
- Pitkä lista kaikista niistä sosiaalisista medioista, joihin olet luonut profiilin. Sisällytä ainoastaan ne mediat, joita olet käyttänyt aktiivisesti työtehtävien yhteydessä ja jotka ovat relevantteja haettavan työpaikan kannalta.
- Sosiaalisten medioiden listaaminen ilman tarkennusta miten olet niitä käyttänyt.
Missä kohdassa CV:tä minun tulisi esittää IT-taitoni?
Normaalisti tietotekniset taidot esitetään työkokemuksen jälkeen samassa yhteydessä kuin kielitaidot. Noudata esitysjärjestyksessä aina sitä periaatetta, että esität haettavan työtehtävän kannalta tärkeämmät tiedot ensin.
Miten sanon IT/ATK-taidot englanniksi CV:ssäni?
Yleensä englanninkielinen vastine IT-osaamiselle on yksinkertaisesti "IT skills".
IT:tä ei pidä sekoittaa ICT (Information and Communications Technology) -sanaan, joka on hieman liian laaja/epätarkka käsite ja siksi emme suosittele sen käyttöä CV:ssä ATK-taitojen yhteydessä.